Det er ikke til å stikke under en stol at mange av oss nærmest har rundet Netflix, på godt og vondt. I mylderet av gammelt og nytt finnes det imidlertid noen perler vi gjerne vil løfte litt ekstra. Har du ikke fått med deg disse seriene anbefales det å trykke play ved første og beste anledning – for disse er verdt (nesten) hvert minutt. 

Fauda

Doron Kavillo, en Israelsk toppagent, legger pensjonstilværelsen på hyllen. Dette for å jakte ned den palestinke terroristen Abu Ahmad aka Panteren, som tidligere var antatt drept av Kavillo. Fauda, som er arabisk for Kaos, byr på en ektefølt og vanskelig verden, nemlig Israel/Palestina-konflikten. De korte episodene på 33-37 minutter får med alt man trenger, ekskluderer unødvendig fyllinnhold (her har mange serier mye å lære), og i tillegg har produsenten renset serien for overdådige effekter. Dette gir serien en noe hjemmesnekret look and feel, men det tilføyer også en sannhet og mer intens presentasjon av det hele. Samtidig er TV-tiden likt fordelt mellom militæret og Hamas (Palestinian Sunni-Islamist fundamentalist organization), noe som har bidratt til å gjøre serien populær i både Israel og de okkuperte områdene. Det er også fokus på en rekke gode kvinneroller, som for eksempel den fransk/palestinske legen Shirin og terrorenken Nasrin, til tross for at dette i stor grad er en manns verden. Stort pluss! Sluttresultatet er massivt, kaotisk og vakkert – alt på en gang!

Riverdale

Velkommen til den amerikanske småbyen Riverdale. Dette er en serie som lett kan bli offer for forhåndsdømming; ja, den går på USA sin trashkanal The CW. Ja, den er basert på den utdaterte tegneserien «Archie». Og ja, det er nok en highschool serie. Samtidig er serien både vakker og herlig mørk, med karakterer som raskt drar deg inn i både trekantdrama og mordmysterier. Natt som dag har Riverdale en gjennomført neondus og skumring over seg, som sørger for at du aldri føler deg helt trygg på at alt går som det skal med favorittkarakterene gjennom de neste scenene. Måten mørket møter idyll og lys på er helt unik – og man kan lett få nostalgiske assosiasjoner til Twin Peaks underveis. Dette er perfekt underholdning som kan passe de fleste!

A post shared by Riverdale (@thecwriverdale) on

The Keepers

I 1069 forsvant nonnen Cathy Cesnik. Hun ble senere funnet død på en frossen åsside – og ingen har siden funnet ut hva som faktisk skjedde med henne. The keepers er en mørk og urovekkende dokumentarserie som tar for seg drapet, og hvordan medlemmer av den katolske kirken og politiet i Baltimore ødela livene til flere kvinner på slutten av 60-tallet. Gemma Hoskins og Abbie Schaub har valgt å tilbringe sin pensjonisttilværelse sammen med et utvalg journalister for å nøste opp i mysteriets tråder. Etterforskningen har ledet de inn i en større overgrepsskandale som kan være knyttet til drapet, og dokuserien byr på sterke historier fra vitnene som forteller sine historier om overgrepene på Archbishop Keough High School i Baltimore mot slutten av 60-tallet. Dette er en bra, men ubehagelig og oppsiktsvekkende dokumentar!

Del artikkelen