Har du hørt om San Sebastian? En liten by i Baskerland, helt innerst i Biskayabukta, i Nord-Spania. Byen var bare en liten fiskerlandsby frem til slutten av 1800-tallet. Den spanske kongefamilien valgte byen som tilholdssted under sommeren, da det var for varmt å oppholde seg i Madrid. Byen er ikke spesielt stor, men har likevel noe stort over seg. Store parisiske kvartaler i sentrum og store strender langs hele kysten. På dagtid sofistikert og dannet, men om natten vill og ungdommelig, sentrum så vel som strendene. Her er fem ting vi elsker med San Sebastian:

Pintxos

Pintxos er nord-Spanias variant av tapas. Dette lages alltid som små individuelle retter i motsetning til tapas, og er ofte flott danderte retter som nytes sammen med et glass vin, øl eller sider. San Sebastians gamleby (Parte Vieja) er fullt av små barer som serverer Pintxos og drikke, og tradisjonelt går man fra bar til bar og spiser en Pintxos og drikker et lite glass til man er mett. De forskjellige barene har forskjellige spesialiteter, for eksempel lager La Mejillonera den beste patatas bravas, mens La Viña serverer den beste ostekaken (anbefales!!!). Litt research før man labber i vei kan lønne seg.

Foto: @jaynimble

Michelin-stjerner

Ingen by i Europa, og knapt i verden kan skilte mer flere gourmet-restauranter enn San Sebastian. Faktisk har den lille byen hele ni (!) restauranter representert i guiden. Til sammenligning har Oslo bare fire. Hvis du ikke lykkes i å booke bord ved en Michelin-restaurant, prøv kantinen på baskisk kulinarisk institutt.

Strandliv

San Sebastian har strender langs nesten hele kystlinjen sin. Den største og mest berømte er Playa de la Concha, som ofte regnes som Europas beste strand. Like ved siden av Playa de la Concha, kun separert fra hverandre av et lite slott ligger Playa de Ondaretta som et litt roligere og mer sofistikert alternativ. På motsatt side av byen finner du Playa de Zurriola, som egner seg best for surfing. Playa de Zurriola ligger ved San Sebastians kule bydel, hvor pintxos er erstattet av burgere.

Kunst

Se hva som stilles ut på de mange galleriene. For eksempel Kursaal Kubo eller Okendo, som ligger på hver sin side av Playa de Zurriola. Museo San Telmo er også verdt en visitt. Hvis du er over middels interessert i kunst, så anbefales i høyeste grad en utflukt til nabobyen Bilbao. Her finner du det berømte Guggenheim Bilbao-museet og Museo de Bellas Artes. Sistnevnte er kanskje det beste, og er betydelig mindre overbefolket enn Guggenheim. Både San Sebastian og Bilbao er fulle av gatekunst, så det er bare å snøre skoene og traske rundt!

Shopping

San Sebastian er ikke stor, men utrolig sofistikert. Du finner alle de store spanske varehusene, som Mango og Zara, men også alle luksushusene er representert. Ligger på rekke og rad i byens romantiske kvarter. Pass på å få med mat og vin, det byen virkelig byr på bedre enn noen annen!

Heads up! Det er litt vanskelig å komme seg til San Sebastian. Byen har ikke en egen internasjonal flyplass, men ligger ganske nær både Bilbao lufthavn og Biarritz lufthavn. Uansett, vel Verdt anstrengelsen!

Del artikkelen