Kragerø er verdens søteste lille by som ligger i Telemark, helt på grensen til Sørlandet. Byen domineres av små trehus som ligger hulter til bulter langs trange smug, og skjærgården med alle hyttene og båtene. Og dere, solen skinner cirka hele sommeren! Her er fem ting vi elsker med denne perlen av en by:
1) Is
I Kragerø spiser man is (selvfølgelig). Prøv iskremen hos Theodors fristelse som ligger på Theodor Kittelsens plass, cirka midt i gågaten. Skulle du ikke finne veien hit så er det likevel ingen fare, det selges is på nær sagt alle gatehjørner
2) Kunst
Kragerø er svært stolt av sin posisjon blant kunstnere. De lokale sier det er noe spesielt med lyset i Kragerø som tiltrekker seg kunstnere. Theodor Kittelsen og Edvard Munch er nok de mest berømte som har forbindelser her. Visste dere at maleriet «soloppgangen» i universitetets aula i Oslo ble malt i Kragerø? For de som vil se eller kjøpe kunst anbefales Galleri Fine Art på Lilletorget eller Nicoline hus i Stines bakke. Det er også flere gallerier på øya Jomfruland helt ytterst i skjærgården.

3) Bading
Hva mer naturlig å gjøre i en sørlandsby enn å bade? Det beste er å finne seg en stor båt så man får bade og sole seg i fred i skjærgården, men det finnes mange andre bra alternativer også. I byen finnes det offentlige badeplasser på øya (sjøbadet) og på Gunnarsholmen. På Gunnarsholmen finnes det også et lite fort med kanoner og en fantastisk utsikt over havnebassenget. Anbefales! Det finnes også en kjempefin badestrand på Berg museum like utenfor byen, og der er det nesten alltid god plass.

4) Skjærgården
Tenk å tilbringe dagen på en øde øy! I Kragerø er dette en helt normal måte å finne fred og ro på.  Det er naturligvis enklest hvis man har egen båt, men hvis ikke finnes det taxibåter som tar deg hvor enn du måtte ønske. De størst øyene har også fergeanløp, og kan utforskes til fots eller på sykkel. Den beste øya er definitivt Jomfruland, da det er både god plass og fri tilgang til kunst og iskrem!

5) Mat
Kragerø har et par spisesteder som beriker ferieopplevelsen. I byen anbefales spesielt Barekoza, som er eksperter på drinker og bentobokser. Sitteplassene er fordelt mellom et trangt smug og en lekter i havnebassenget, og maten fires ned fra kjøkkenet i andre etasje i en kasse. Så sjarmerende! Wesselgården er en superkoselig liten restaurant i landsbyen Kil litt utenfor Kragerø. Man sitter og spiser i en liten oldemorhage utenfor restauranten, og maten tilberedes i en stenovn som står midt i hagen. De har et eget mikrobryggeri og også utover dette en imponerende ølmeny. Vel verdt å anstrenge seg!

Del artikkelen