Athen er den moderne sivilisasjonens vugge. Hjemstedet til store filosofer og demokrati. I følge legenden ville både guden Poseidon og gudinnen Athene gi sitt navn til byen, og skjenket innbyggerene gaver for å vinne deres gunst. Poseidon gav en ubrukelig saltvannskilde som alle hatet. Athene gav et oliventre som alle elsket, og dermed ble byen kalt Athen! Byen er minst 3400 år gammel, og kan by på historiske opplevelser som ingen annen. Her er fem ting vi elsker med Athen:

 

Tempel

Athen er fullt av gamle tempel. De er overalt! Overalt hvor man graver i bakken dukker det opp gamle søyler eller keramikk, og mange plasser er de stilt ut til skue for offentligheten i gater, hele kvartaler eller på t-banen. Det største, mest berømte og kanskje flotteste tempelet er parthenon, midt inne i Akropolis av Athen. Lang kø, dyrt og glatt (!), men et nødvendig stopp når man er i Athen. Når man nevner gamle ting av stein, så passer det kanskje best å også nevne Panathenaik stadion, den opprinnelige olympiske arenaen, som er spesiell selv for de som hater sport.

Mat
Gresk mat er faktisk utrolig godt! Gyros, tzatziki, fritert akkar, moussaka osv osv. Akkompagnert av gresk vin, som også faktisk er utrolig god. Hva med mini-ostepaier med feta og filodeig? Disse er å finne over alt.
Middelhavet
Athen ligger strengt tatt ikke ved havet, men havet er ikke langt unna. Du kan lett nå strendene ved middelhavet med trikk eller t-bane. Det er fine badestrender hele veien fra Pireus til Glyfada. Det letteste er å ta trikken til Edem og hoppe i havet der. Øl, vann og iskrem kan kjøpes på stranden. Godt å vite når temperaturen i byen kryper opp mot 40 grader!
Været
Athen om sommeren er tørt og varmt. Veldig tørt, faktisk, den tørreste byen i Europa. Og veldig varmt. Mellom 30 og 40 grader for det meste. Det finnes nesten ikke insekter der, og de eneste plantene som vokser der er kaktus og noen knusktørre oliventrær. Med andre ord et perfekt sted når sommeren i Norge svikter, og det kan den jo utmerket godt gjøre!
Gatekunst
Athen er fattig, men sexy. Disse ordene ble opprinnelig brukt av Klaus Wowereit om Berlin, men passer minst like godt om Athen. Byen ble most av finanskrisen, men opp av ruinene (og arbeidsledigheten) vokser heftig og kul gatekunst. Du ser det best i den gamle arbeiderbydelen Psyri. Når en først er inne på kunst, så finnes det en rekke gallerier og museer for mer etablert kunst og. Det er bare å ta en titt.
Som bonus nevnes utekinoen Cine Paris. Her kan en se utvalgte filmer fra en takterrasse like ved Akropolis. Er å finne i gaten Kidathineon i bydelen Plaka, og må for enhver pris besøkes, skulle en befinne seg i Athen.
Del artikkelen